25 november 2019

Vijf vragen over de APK beantwoord
Wanneer het weer zover is breng jij je auto netjes naar de garage voor een APK keuring. Iedere auto in Nederland moet regelmatig gekeurd worden. Maar wat wordt er gecontroleerd tijdens een APK en waarom is dit nodig? In deze blog beantwoordt Sander Kugel vijf vragen over de APK.

Wat is een APK?
De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Een APK is een keuring voor je auto die wettelijk verplicht is om de verkeersveiligheid te bevorderen. In Nederland is het verplicht om jouw auto te laten keuren door een RDW erkend APK- bedrijf. Een keurmeester loopt jouw auto na op een aantal punten en zal aan de hand daarvan een rapport opstellen dat bepaalt of jouw auto weer veilig de weg op mag.

Hoe vaak moet een auto APK gekeurd worden?
Zoals de naam al doet vermoeden, is de APK een periodieke keuring. Afhankelijk van het type brandstof waar de auto op rijdt en hoe oud deze is wordt de auto gekeurd. Een benzineauto wordt vier jaar na aanschaf gekeurd. Daarna moet deze eens in de twee jaar gekeurd worden. Na acht jaar moet een benzineauto jaarlijks een APK ondergaan. Voor een elektrische auto gelden dezelfde termijnen. Een diesel of LPG auto moet voor het eerst gekeurd worden na drie jaar en daarna jaarlijks.

Wat wordt er gekeurd tijdens een APK?
Bij een APK wordt er naar een heleboel onderdelen van de auto gekeken. Er wordt voornamelijk gekeken naar punten op het gebied van registratie, bescherming van het milieu en de veiligheid.

In het kort wordt jouw auto gecontroleerd op:
> de carrosserie;
> de motor;
> de lichten, lichtsignalen en reflectie;
> de banden;
> registratie.

Na afloop van de keuring ontvang je als autobezitter een keuringsrapport. In dit rapport worden eventuele reparatie- en adviespunten opgenomen. Reparatiepunten moeten worden verholpen voordat de auto gekeurd kan worden. Advies punten zijn niet verplicht om op te lossen voor de goedkeuring van de APK, maar het is wel verstandig om dit mee te nemen in een onderhoudsbeurt.

Wat als mijn auto wordt afgekeurd?
Er is natuurlijk altijd een kans dat jouw auto niet door de keuring heen komt. Vervelend, maar wat gebeurd er dan? Na de APK heb je twee maanden de tijd om alle gebreken aan jouw auto te verhelpen. Gedurende deze twee maanden mag de auto niet de weg op. Na eventuele reparaties kan de auto alsnog goedgekeurd worden.

Wat kan ik zelf doen voor een APK?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat de kans groter is dat je door de APK heen komt. Ten eerste: controleer je verlichting. Werken alle koplampen, richtingaanwijzers en remlichten nog? Ook kun je gemakkelijk je banden controleren op profieldiepte en beschadigingen. Tot slot kun je de ruitenwissers en -sproeiers zelf checken.

APK bij Vakgarage Dallinga
Jouw auto laten keuren bij Vakgarage Dallinga? Dat kan. Vakgarage Dallinga voert een APK uit, eventueel in combinatie met een grote of kleine beurt. Zo zorgen wij ervoor dat je weer veilig de weg op kunt.
Meer weten over de APK bij Vakgarage Dallinga of een afspraak maken? Neem contact op via de mail werkplaats@dallinga.nl of bel naar 0596 – 63 01 30.